W przypadku redukcji węglowodanów utrata wagi jest możliwa. Kiedy organizmowi brakuje węglowodanów, do produkcji energii zużywa rezerwy tłuszczu. Tak długo, jak spożywana jest wystarczająca ilość tłuszczu, białka oraz witamin i minerałów, organizm otrzymuje wszystkie potrzebne mu składniki odżywcze. Ponadto poziom insuliny pozostaje stabilny. Szczególną formą żywienia niskowęglowodanowego jest ketoza, w której organizm całkowicie przestawia się na metabolizm tłuszczów.
Odchudzanie na diecie niskowęglowodanowej — dieta niskowęglowodanowa efekty
Zazwyczaj węglowodany obok tłuszczu i białka są jednym z głównych składników codziennej tradycyjnej diety. Są szybko przetwarzane przez organizm i dlatego dobrze nadają się do krótkotrwałego wytwarzania energii. Jednak większość organizmów potrzebuje znacznie mniej energii, niż im dostarczamy, dlatego nadmiar węglowodanów jest magazynowanych. Aby pozbyć się tego zapasu, logiczne wydaje się zmniejszenie spożycia węglowodanów, które go spowodowały, dlatego dieta niskowęglowodanowa jest najskuteczniejszym sposobem na odchudzanie.
Węglowodany a zdrowie
Redukcja węglowodanów nie tylko pomaga schudnąć, ale jest też zdrowa. Jeśli spożywasz węglowodany w postaci niektórych cukrów prostych, takich jak glukoza, poziom cukru we krwi wzrasta szybko i gwałtownie, ponieważ organizm szybko je wchłania. Insulina jest następnie uwalniana z trzustki. Insulina reguluje wchłanianie cukru na energię i ma na celu utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Na diecie niskowęglowodanowej następuje redukcja
szybkiego uwalnianie insuliny. Dzięki temu znika wilczy głód, zmęczenie i południowe spadki energii.
Ponadto węglowodany — w przeciwieństwie do tłuszczu — nie muszą być spożywane z pożywieniem. Organizm może sam wytwarzać glukozę lub alternatywne źródła energii (np. ciała ketonowe) z białek. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na glukozę wynosi około 160 g, z czego mózg potrzebuje największego udziału – 120 g. Nasza wątroba jest w stanie wyprodukować od około 180 do 200 g glukozy dziennie.
Czy Paleo to dieta niskowęglowodanowa?
Paleo nie jest klasyczną dietą niskowęglowodanową, ale można ją odpowiednio dostosować, zwłaszcza jeśli chce się schudnąć. Jeśli chodzi o owoce, warto raczej przestawić się na jagody, ponieważ zawierają bardzo małą ilość cukru. Jeśli chodzi o warzywa, należy unikać pokarmów bogatych w skrobię, takich jak ziemniaki, dynia czy marchew.
Jak działają przepisy niskowęglowodanowe?
Do przyrządzania potraw należy używać zdrowych tłuszczów i wysokiej jakości mięsa. Całość w połączeniu z dużą porcją warzyw daje podstawę do diety niskowęglowodanowej.